Abu Sakha eindelijk vrij!

sep 2, 2017

Op 30 augustus was het eindelijk zover. Een uitgelaten delegatie van de Palestijnse Circusschool ging gisteren zijn verloren zoon Abu Sakha ophalen aan het Al Thahrieh checkpoint, daar werd hij vrijgelaten na 20,5 maanden administratieve detentie.

De bus was te klein voor de vele supporters die mee wilden, maar dat kon het enthousiasme niet temperen. Het checkpoint ligt helemaal in het Zuiden van de Westbank en de terugtocht naar Jenin, in het noorden, nam bijna 4 uur in beslag. Bij aankomst was gezang en ritmisch handgeklap zijn deel, en veel knuffels. Heel veel. Naast vrienden en familie, en alle studenten van de Circusschool waren mensen van heinde en ver gekomen om hem opnieuw welkom te heten.
 
Mohamed Abu Sakha, leraar en circusartiest bij de Palestijnse circus school, is 26 jaar jong. Hij werd aangehouden op 14 december 2015 onderweg van Jenin naar Ramallah. Hij was op dat moment op weg naar een concert. Na 8 dagen hoorde hij zich tot ieders verbijstering veroordelen tot een administratieve detentie van 6 maand door een militaire rechtbank. Waarvoor? Dat kwam hij niet te weten. Er werd hem geen proces aangedaan dus kon hij zich ook niet verdedigen. De detentieperiode werd driemaal verlengd. Gedurende de hele 20,5 maanden mocht hij slechts enkele malen bezoek ontvangen van zijn familie.
 
Maar nu is hij dus eindelijk weer vrij en kon gisteravond zijn moeder weer in de armen sluiten die thuis vrijwillig had meegedaan aan de grote hongerstaking in de Israëlische detentiecentra.
 
Mohamed Abusakha was een van de meer dan 1500 Palestijnse gevangenen die meedeed met de grote hongerstaking voor waardigheid. De Palestijnse hongerstakers kloegen de wijdverspreide praktijk van administratieve aanhouding door de Israëlische autoriteiten aan. Ook protesteerden ze tegen martelingen, slechte behandelingen en het gebrek aan medische verzorging.
 
Of we ooit de reden gaan weten van zijn aanhouding, dat blijft koffiedikkijken. Abu Sakha’s ervaringen maken het heel moeilijk om de intimidaties en willekeurige pesterijen vanwege de Israëlische overheden nog af te doen als incidentele gebeurtenissen. Kafka leeft, en hij woont in Palestina.

Abu_sakha_2.pngAbu Sakha eindelijk vrij!