Jaarverslag 2016 Palestijnse Circusschool

mei 6, 2017

Het schooljaar 2015-2016 was een heel productief jaar voor de Palestijnse circusschool. 346 studenten, 196 jongens en 150 meisjes volgden op regelmatige basis circuslessen. De circusschool hield verder ook diverse uitwisselingen, 8 open circusdagen, 2 zomerkampen en 23 showvoorstellingen. En natuurlijk het grootse Internationale Circusfestival dat een spetterend succes werd!

Dat alles ondanks het steeds toenemende geweld sinds het uitbreken van de 3de intifada in oktober 2015. Ook de circusschool bleef niet gespaard. Op 14 december, net voor het hele team een concert zou bijwonen, kwam de melding dat Mohammed Abusakha opgepakt was door het Israëlische leger en onder administratieve aanhouding geplaatst. Nu 16 maanden later is Abusakha nog steeds in de Israëlische gevangenis, nog steeds zonder openbare aanklacht, zonder proces en zonder uitzicht op vrijlating.
De reactie van de internationale circusfamilie was hartverwarmend. Duizenden van over de hele wereld toonden hun solidariteit. Een mooi gebaar van de vele contacten die de circusschool in de afgelopen jaren heeft opgebouwd via haar werking, haar tours en de vele uitwisselingen.
Meer over Abu Sakha op de facebook pagina Free Abu Sakha.

 

Het sterkte de circusschool in de overtuiging om via creatieve expressie hun standvastigheid en internationaal bewustzijn verder te voeden. Een groep van studenten en trainers zette zich aan een nieuwe show die hun eigen situatie weergeeft, maar ook die van de vele vluchtelingen wereldwijd. De show kende haar première op het eerste Palestijnse internationale circusfestival in oktober 2016 en trekt binnenkort op tour trekken door Palestina en de hele wereld. In juni 2018 zullen ze ook België aandoen!

Zo eindigt het verslag weer op een positieve noot, met de vooruitzichten voor het lopende jaar. Met onder meer de start van een afdeling in Jerusalem. Die langverwachte afdeling kan er komen dankzij de steun van het Internationale Rode Kruis, dat de nodige toelatingen voor de trainers kon onderhandelen. Welkom in de wondere wereld van de Palestijnse Circusschool!
Lees het (Engelstalig) jaarverslag via de website van de Palestijnse Circusschool.

annualreport2016.png